Skip to content

Οι εξειδικεύσεις μας

Manual Therapy ή δια των χειρών θεραπεία

Το Manual Therapy ή αλλιώς δια των χειρών θεραπεία αποτελεί τη πλέον αποτελεσματική μέθοδο στην αντιμετώπιση των επώδυνων Μυοσκελετικών συνδρόμων.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας στηρίζουν την εφαρμογή του στις παθήσεις αυτές. Στοχεύει στην άμεση ανακούφιση από τους πόνους, την αυξηση του εύρους κίνησης των αρθρώσεων, αυξάνοντας της λειτουργικότητας του ασθενούς.

Πρόκειται για στοχευμένες τεχνικές που εφαρμόζοντα, έπειτα από ειδική αξιολόγηση του προβλήματος, αποκλειστικά από εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή . Ο φυσικοθεραπευτής χρησιμοποίει τα χέρια του για να κινητοποιήσει ή να κάνει χειρισμό (το λεγόμενο «κρακ») σε αρθρώσεις, να χαλαρώσει μυϊκούς ιστούς καθώς και να βελτιώσει την κινητικότητα των περιφερικών νεύρων.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των τεχνικών αυτών έγκειται στο γεγονός ότι, όταν εφαρμόζονται από πιστοποιημένο θεραπευτή, είναι σχεδόν πάντα ανώδυνες και το αποτέλεσμα άμεσα παρατηρήσιμο από την πρώτη κιόλας θεραπεία.

chiro

 

Βελονισμός

Ο βελονισμός είναι μια τεχνική η οποία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια και παραδοσιακά ξεκίνησε από την Κίνα. Τις τελευταίες δεκαετίες πολλές έρευνες έδειξαν τα πολλαπλά οφέλη του σε ένα μεγάλο εύρος Μυοσκελετικών παθήσεων.

Ο Βελονισμός εφαρμόζεται από τον Φυσικοθεραπευτή σας σε ειδικά σημεία του σώματος με κύριο στόχο την μείωση του πόνου και της φλεγμονής. Στους μύες εφαρμόζεται με την μέθοδο της ξηράς βελόνας (dry needling) με άμεσο αποτέλεσμα και με στόχο την μείωση του μυϊκού σπασμού/ πιασίματος και του μυϊκού πόνου.

Όταν εφαρμόζεται σωστά τα οφέλη είναι άμεσα παρατηρήσιμα και ο ασθενής νιώθει ανακουφισμένος από τους πόνους του.

acupuncture-process

 

Αθλητική Αποκατάσταση

Η αθλητική αποκατάσταση πρόκειται για ένα ειδικό και απαιτητικό πεδίο της Φυσικοθεραπείας. Στο SportPhysioLab’ αντιμετωπίζουμε με μεγάλη αφοσίωση και επιστημονικότατα την κάθε πάθηση/τραυματισμό που μπορεί ένας αθλητής να παρουσιάσει.

Αρχικά, εφαρμόζουμε μια λεπτομερή ανάλυση της παθολογίας, των κινητικών και εμβιομηχανικών προτύπων του αθλητή, των χαρακτηριστικών του αθλήματος, και των επιβαρυντικών παραγόντων.

Με βάση τα παραπάνω, διαμορφώνουμε ένα ειδικό σταδιακό πρόγραμμα αποκατάστασης που ακολουθεί τα διεθνή πρωτόκολλα, με κύριο στόχο την ομαλότερη και γρηγορότερη επιστροφή του αθλητή στην αθλητική δραστηριότητα καθώς και την μείωση των ποσοστών υποτροπής.

squat

 

Διαχείριση χρόνιου πόνου – μέθοδο CFT

Μέθοδος CFT (γνωστική λειτουργική θεραπεία) για τη θεραπεία του επίμονου/χρόνιου πόνου. Η θεραπεία αύτη ενδείκνυται σε όσους έχουν δοκιμάσει πολλαπλά θεραπευτικά σχήματα: κλασσική Φυσικοθεραπεία, φάρμακα, ενέσεις, χειρουργείο χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Το πρόγραμμα αυτό αναπτύχθηκε μέσα πολυετή έρευνα και συνεργασία ιατρών, φυσικοθεραπευτών, ψυχολόγων στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης Αγγλίας. Η ανθρωποκεντρική αυτή θεραπεία, βασίζεται στην επιτυχημένη επικοινωνία ασθενή-φυσικοθεραπευτή προκειμένου να απαλλαγούμε ριζικά από φοβικές κινητικές συμπεριφορές και λανθασμένες πεποιθήσεις που συνοδεύουν πολύ συχνά τον επίμονο πόνο στη μέση. Χαρίζει ικανότητες διαχείρισης του χρόνιου πόνου, δίνοντας παράλληλα πολύ συγκεκριμένο και εξατομικευμένο πλάνο για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της ποιότητας ζωής.

Αξιόπιστες έρευνες δημοσιευμένες σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά δείχνουν τα θετικά αποτελέσματα αυτής της τεχνικής όσον αφόρα την βελτίωση του πόνου και της λειτουργικότητας του ασθενούς, αποτέλεσμα το οποίο φαίνεται να διατηρείται ακόμα και για χρόνια μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα αποτελέσματα κλασικών θεραπειών που ίσως έχετε δοκιμάσει μέχρι σήμερα. Τέλος είναι ότι είναι πολύ πιο οικονομική αφού ο αριθμός των επισκέψεων στο ιατρό ή το φυσικοθεραπευτή περιορίστηκε δραματικά.

low-angle-woman-psychologist

Μέθοδος McKenzie

Η μέθοδος McKenzie είναι γνωστή διεθνώς ως Μηχανική Διάγνωση και Θεραπεία είναι επισήμως αναγνωρισμένη από το σύνολο της ιατρικής κοινότητας καθώς έχει βοήθησει στην αποφυγή πολλών αχρείαστων χειρουργικών επεμβάσεων λόγω της άμεσης αποτελεσματικότητας της. Δίνει έμφαση στην εκπαίδευση και στην ενεργό συμμετοχή του ασθενή στη θεραπείας του. Βοηθώντας με αυτό τον τρόπο, τον ασθενή να συνεχίζει την θεραπεία του και μόνος του, επιταχύνοντας τα αποτελέσματα της.

Βασίζεται στην εξατομικευμένη λειτουργική αξιολόγηση των αρθρώσεων που μέσο προοδευτικών στρατηγικών φορτίσεων συντελείται η ανάταξη της παθολογίας . Στις τεχνικές της μεθόδου ανταποκρίνονται άμεσα και με πολύ καλά αποτελέσματα τόσο οι παθήσεις της σπονδυλικής στήλης (οσφυαλγία, αυχενικό σύνδρομο, ραχιαλγία) αλλά και οι περιφερικές αρθρώσεις (σύνδρομα ώμου, γοναλγία).

Οι εξειδικεύσεις μας

Ορθοπεδικοί πάτοι

Στο SportPhysioLab’ σας διαμορφώνουμε εξατομικευμένοι ορθοπεδικοί πάτοι έπειτα από λεπτομερή κλινική αξιολόγηση του ποδιού σας σε συνδασμό με εμβιομηχανική ανάλυση των κάτω άκρων  για ένα αξιόπιστο και κατάλληλο ορθωτικό πάτο.

Ο κύριος στόχος με την δημιουργία του ορθοπεδικού πάτου είναι η διόρθωση οποιασδήποτε παρέκκλισης από την «φυσιολογική θέση του πέλματος» καθώς και η προσαρμογή του στην εκάστοτε επώδυνη πάθηση ή παραμόρφωση που παρουσιάζει ο ασθενής.

Συχνές παθολογίες που αντιμετωπίζονται με την δημιουργία ορθοπεδικών πάτων: βλαισός μεγάλος δάκτυλος (κότσι), πελματιαία απονευροσίτιδα, τενοντίτιδα αχίλλειου, άκανθα πτέρνας, νεύρωμα morton, πλατυποδία, χονδροπάθεια επιγονατίδας, γοναλγία κ.α.

orthotics

 

Μέθοδος Schroth – Σκολίωση/κύφωση

Το BSPTS (Barcelona Scoliosis Physical Therapy School), είναι ένα πρόγραμμα Ειδικών Φυσικοθεραπευτικών Ασκήσεων για τη Σκολίωση (PSSE), που αποτελεί μέρος ενός θεραπευτικού πλάνου αντιμετώπισης της Σκολίωσης. Οι γενικές και ειδικές αρχές διόρθωσης της μεθόδου είναι βασισμένες στις πρωτότυπες θεμελιώδης αρχές από την K. Schroth και Ch. Lehnert-Schroth ,με ανεπτυγμένες ιδέες που αποκτήθηκαν μέσα από την κλινική εμπειρία και έρευνες.

Από το 2014 μέχρι και σήμερα, τα αποτελέσματα πολλών ερευνών ενισχύουν την παρουσία της μεθόδου Schroth, στο πλάνο της συντηρητικής θεραπείας, για την βελτίωση των ασθενών με σκολίωση είτε άλλων παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης. Η μέθοδος Schroth χρησιμοποιείται σε διαφόρου τύπου σκολίωσης (Παιδική και Εφηβική ιδιοπαθής σκολίωση , Σκολίωση Ενηλίκων, Συγγενής σκολίωση, Νευρομυϊκή σκολίωση) καθώς και κύφωσης (Κύφωση Scheuermann, Κύφωση ενηλίκων, Οστεοπορωτική κύφωση, Λειτουργική κύφωση).

Οι κύριοι στόχοι της μεθόδου αυτής είναι η τρισδιάστατη αντιμετώπιση της παραμόρφωσης, η παρεμπόδιση επιδείνωσης, η αποφυγή της εφαρμογής του κηδεμόνα σε μικρές σκολιώσεις, η αποφυγή χειρουργικής παρέμβασης σε μεσαίες σκολιώσεις, η βελτίωση του αισθητικού αποτελέσματος, η βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας καθώς και του πόνου.

schroth